Zuid-West Frankrijk 2011

Dit voorjaar zijn we voor Dionysos naar Frankrijk gegaan. Mede naar aanleiding van de presentatie tijdens een workshop van het Frans verkeersbureau vetrokken we naar het zuid-westen van dit prachtige land. Beelden van zonovergoten stranden en oogstrelende vergezichten doemden in onze gedachten reeds op. Helaas was het deze keer anders. Rukwinden, onweer. Lage temperaturen en stevige mist gingen gepaard met soms behoorlijk lage temperaturen.

Op eigen initiatief zijn we naar Andorra gereden. Een prachtige tocht, als je tenminste de snelwegen mijdt, door de bergen en langs prachtige Gorges. Onderweg kregen we elk soort weer dat je maar kunt bedenken. Op 1600 m hoog reden we in dichte mist (6ºC!), maar even later in Andorra (2000 m) heeft het binnen een uur èn fors geregend èn werd het later weer heerlijk warm door de zon.

Andorra bestaat voor het grootste deel uit winkels met goedkope luxe producten. Naast horloges, sierraden,sportkleding, tassen en dergelijk ook heel veel tabaken alcohol. De legale hoeveelheid drank en tabakswaren ingekocht en jawel, controle aan de grens. Maar dat was weer snel voorbij. De pakkans is behoorlijk groot als je de hoeveelheid auto’s ziet die eruit gepikt worden.

Onze uitvalsbasis is de drie-sterren camping Mar Estang. Op slechts 100 meter van het zandstrand, tussen de zee en het meer met de roze flamingo’s als achtergrond in de regio Roussillon. De grote camping is geopend van eind april en tot en met september en biedt gedurende het gehele seizoen haar specialiteiten aan: kunstworkshops, animatie, aqua zwempark met een verwarmd bad, winkels, enz.
Het is geen camping voor passieve gasten, want naast de activiteiten bieden zij vele mogelijkheden aan. Zoals een geheel vernieuwd waterpark met een nieuwe glijbaan, nieuwe voorzieningen in de fitnesszaal en vernieuwing van het theater. ’s Avonds is er (soms goed hoorbaar) karaoke en disco.

Voor wie de omgeving en verder wil verkennen hebben we twee regio’s bezocht en uitgelicht.

Pyrenees-Oriëntales

We treffen een gids voor Font-Romeu en het Cerdan plateau die erg weinig Engels spreekt. Ons Frans is erg roestig, dus hebben we veel gemist van zijn uitleg.

Vanwege het toeristische niveau van onze reis nemen we de yellow train. Een ruim honderd jaar oude elektrische trein sjouwt dagelijks vele wagonnetjes naar een hoogte van ongeveer 1800 m hoogte. Je hebt prachtig zicht op de natuur om je heen en vele vergezichten. Helaas voor ons slaan de remmen van de trein vast en moet onze gids en station eerder ophalen.

We gaan naar goed Frans gebruik uitgebreid lunchen met o.a. een heerlijke wijn en gesmolten oude Camembert en gerookt spek. Na de lunch de benen strekken. Dat valt op die hoogte best tegen.

Vlakbij Font-Romeu staat een solar installatie voor wetenschappelijk gebruik. In het veld staan spiegels die op een hol gebouw staan gericht. In die holte bevindt zich een enorme spiegel die het zonlicht richt op een collector. De temperatuur kan daarbij oplopen tot

In die installatie worden o.a de hitteschilden van ruimtevaartuigen getest.

Vlakbij deze installatie staat een van de grootste solar-installaties voor stroomproductie van de Europa. De reden is de zuiverheid van de lucht.

Het Cerdan plateau met de bergen rondom is bij uitstek geschikt voor de wintersport. Van zwarte pistes tot langlaufen.

Zomer en winter kan er ook genoten worden van de thermische baden.

Na een heerlijke dag bleek het goed rusten in hotel Mas des Arcades (www.mas-arcades.com) in Perpignan. Ruime kamers en een prima diner zorgden voor de broodnodige rust. Want de volgende ochtend werden we, na een uitgebreid ontbijt, opgewacht door een zeer goed engels sprekende gids. Deze vrouw nam ons mee naar bijzondere plaatsen als Thuir, Colombes, Castelnou en Collioure.

Thuir is een ommuurde middeleeuwse stad. Smalle straatjes en heerlijke restaurantjes. Maar dè trekpleister voor toeristen is toch wel het grootste wijnvat ter wereld.

Colombes is het Wassenaar van die streek. Veel wijnboeren hebben het daar blijkbaar goed, want er staan prachtige huizen.

Castelnou is een prachtig geconserveerd stukje geschiedenis. Door strenge wetgeving is vrijwel alles bij het oude gebleven. Een wandeling door het kasteel en stadje is daarom zeker aan te bevelen. Na die wandeling hebben wij gegeten in restaurant La Tratoria. Naar keuze in de zon of schaduw en een ruime kaart om uit te kiezen. De gegrilde slakken zijn aan te raden.

In de havenplaats Collioure is nog veel historie te zien. De burcht in het havenkwartier domineert het stadje. De enorme, tientallen meters hoge, verdedigingswallen zijn nog grotendeels intact gebleven. Een leuke bezienswaardigheid is restaurant Les Templiers, waar de schilders die dit stadje bevolkten vaak betaalden met hun schilderijen. Het restaurant hangt er vol mee.

Ons laatste bezoek is aan restaurant la Littorine (http://www.hotel-des-elmes.com/) in Banyuls sur Mer. Met uitzicht op strand en zee kun je daar o.a. genieten van een visschotel met zeven verschillende soorten vis. En geen kinderachtige porties! Het dessert is van een ongekend hoog niveau. Prijzen zijn daarentegen heel normaal.

Het voordeel van de Pyrenees Orientales is dat je alles dicht bij elkaar hebt en dat je zowel kust als bergen tot je beschikking hebt.

Overal wappert de Catalaanse vlag (Senyera). Een veertiende-eeuwse legende vertelt dat de Catalaanse vlag sinds de elfde eeuw bestaat. Volgens deze legende zijn de rode strepen de sporen van de bebloede handen van Raymond Berengarius II van Barcelona op het gouden gewaad van zijn verrader en moordenaar.

Midi-Pyrenees

Een prachtig circuit om kennis te maken met enkele legendarische mysteries uit de middeleeuwen is die van de katharen en tempeliers.

De orde van de tempeliers is ontstaan in 1118 en ze moest enkel verantwoording afleggen tegenover de paus. Het was niet alleen een militaire orde. De tempeliers waren ook financiers en vrij snel bouwden ze belangrijke commanderijen. De eerste werd opgetrokken in het hart van de Larzac. Het circuit neemt u mee naar Sainte Eulalie de Cernon, Saint Jean d’Alcas, La Couvertoirade, La Cavalerie en Le Viala du Pas de Jaux.
Midi-Pyrénées was ook het land van het katharisme, een afscheiding van het christendom dat de woede van de paus opwekte. Resten van deze periode zijn op heel veel plaatsen terug te vinden, van het dorp Hautpoul of het Musée de la Mémoire du Catharisme in Mazamet tot Roquefixade, en uiteraard Montségur, het symbool van de strijd tegen de katharen.

Circuit van de bastides en de bijzondere dorpen

Er zijn zoveel bijzondere plaatsjes in Midi-Pyrénées… alle dorpen zijn verschillend maar ze hebben wel dezelfde ziel gemeen.

De oudste onder de bastides ontstonden 900 jaar geleden, in de middeleeuwen. Het waren toen ‘nieuwe steden’. Soms werden ze gebouwd op oude dorpen, soms werden ze in een grote leegte opgetrokken, omdat een of andere heer dat nodig vond. Ze zorgden voor een soort van gouden tijd in de architectuur, onder meer vanwege hun speciale dambordvorm. Alle straten stonden in een rechte hoek dwars op elkaar, rond een centraal marktplein. Een goed voorbeeld is Mirepoix. Het tussen Carcassonne en Foix gelegen stadje is voor een belangrijk deel een goed bewaard gebleven middeleeuws stadje. Bezienswaardig zijn de St-Maurice kathedraal en het Place des Couverts, geheel omgeven door houten overdekte galerijen en vakwerkhuizen, waarvan het Consulshuis onbetwist het meest originele is. Ieder jaar in de maand juli doen Middeleeuwse feesten in het midden van de stad oude tijden herleven.
De bastides zijn juweeltjes van kunst en geschiedenis, dorpen die tot de mooiste van Frankrijk behoren en uitzonderlijke smaaktempels.

Tekst en foto’s Rob Bruintjes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s