Košice – Slowakije. Culturele hoofdstad van Europa in 2012

Na de grote zomerbreak bezoeken we Slowakije. En dan niet het mogelijk voor de hand liggende Bratislava, maar het in het zuiden van het land liggende Košice. Deze op de hoofdstad na is de grootste stad in het Boheemse land.

De stad heeft een historisch centrum met de grootste kerk van Slowakije, een universiteit en verscheidene culturele instellingen.

De oudste vermelding van Košice dateert van 1230. Het was toen een nederzetting met Slavische en geïmmigreerde Duitse inwoners in het Hongaarse rijk, waartoe het tot 1526 zou blijven behoren. Als een van de eerste steden in dat rijk kreeg Košice in 1248 stadsrechten.

Košice beleefde een bloeiperiode in de 14de en 15de eeuw. In 1526 kwam de stad aan de Habsburgers, waarna het een centrum werd van Hongaarse anti-Oostenrijkse opstanden. In de 19de eeuw werd de stad opnieuw Hongaars, ditmaal in het verband van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. De Slavische bevolking van de stad verwierf na de Eerste Wereldoorlog en het Verdrag van Trianon in 1920 voor het eerst het bestuur van de stad: de stad ging tot Tsjechoslowakije behoren, na in 1919 de hoofdstad te zijn geweest van de kortstondige Slowaakse Radenrepubliek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Hongaren bezet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s