Estland

Estonian Air

Estonian Air vliegt vanaf Amsterdam naar Tallinn met Bombardiers. Dat zijn lage toestellen met smalle stoelen, ook in de premium class. Er zijn vier plaatsen voor mensen met lange benen in de economy class.

Tallinn

De hoofdstad van Estland, Tallinn, is niet alleen een bijzondere bestemming vanwege het middeleeuwse stadcentrum, maar ook een eenvoudig te bereiken bestemming. In 2011 is Tallinn de culturele hoofstad van Europa. Het centrum ligt op 10 minuten rijden vanaf het vliegveld. En vanuit dat centrum liggen de restaurants, hotels en bezienswaardigheden binnen loopafstand. Taxi’s zijn eigenlijk alleen nodig bij slecht weer.

Uitzicht op oude centrum Tallinn vanaf de 26e etage van het Swissôtel

Vijfsterren Swissôtel Tallinn (http://www.swissotel.com/EN/Destinations/Estonia/Swissotel+Tallinn/Hotel+Home/Hotel+Description). Het 238 kamers tellende hotel ligt vlakbij het oude centrum. Het hotel bezit de grootste ballroom van Estland, heeft 8 multi-functionele meeting rooms, drie restaurants en twee bars. Daarnaast nog de Amrita Spa & Wellness.

De comfortbele kamers hebben prima zicht op de oude stad en de haven met zijn vele veerboten. De kamers bieden een comfortabel bed (2×2 m), een ruime badkamer met breed ligbad en een ruime douchecabine. Helaas hebben ze het toilet in een hoekje gestopt, waardoor er weinig ruimte is voor een groot lijf en lange benen. De prijzen zijn opmerkelijk laag naar onze begrippen. Het ontbijt buffet in het hotel is zo uitgebreid dat je er al snel teveel tijd voor neemt.

Ruime meeting-rooms in Swissôtel Tallinn

Middeleeuws restaurant Olde Hansa (www.oldehansa.com) is een restaurant waar alles zoveel mogelijk in die oude stijl is gehandhaafd. Veel hout, vloertegels en bediening in de kledij en manieren van toen. Opvallend is de ruime uitleg aan tafel wat je aan eten kunnen verwachten. De wijn en het bier komt in aardewerken kannen en eten doe je aan stevige houten tafels met dusdanig gedimd licht dat je soms weinig kunnen zien wat je eet. En dat eten varieert van redelijk tot soms perfect. Dat laatste geldt zeker voor de bediening.

De ontvangst bij Olde Hasa is helemaal in stijl

Bijzondere gerechte bij Olde Hansa

 

Tijdens een wandeling over de vele kinderhoofdjes (Belgische import?) door het oude centrum van Tallinn merk je dat alles dicht bij elkaar is gelegen.

Onderstaand een overzicht van een rondje sightseeing.

Radisson Blu Hotel Tallinn (http://www.radissonblu.com/hotel-tallinn). Dit hotel heeft 280 kamers, waarvan 13 suites. De grootste meeting room kan 350 gasten in banquet-vorm huisvesten.

Radisson Blu Hotel Olümpia standaard kamer

Radisson Blu Hotel Olümpia kids checkin

 

De zitplaatsen in Radisson Blu Hotel Olümpia zijn naar keuze hoog of laag

Een kamer in Hotel Telegraaf om in weg te dromen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telegraaf hotel (http://www.telegraafhotel.com/5-star-luxury-hotel-in-tallinn-old-town) is een hotel met twee gezichten. Eén deel is nieuw gebouwd naar de gebruikelijke vorm. Het oude gedeelte bevat de bijzondere kamers. De wintertuin is, naast de wellness, het opvallendste deel van het hotel.

Aan het centrale plein ligt het oude stadhuis (http://www.tallinn-hotels.net/town_hall.htm) dat ook voor evenmenten afgehuurd kan worden.

En aan datzelfde plein ligt restaurant Kaerajaan (http://www.kaerajaan.ee/eng/), waar je voor rond de € 25,- een driegangen menu kunt bestellen. Naar keuze uit de moderne of traditionele keuken.

Meriton Grand Conference & Spa Hotel (http://www.meritonhotels.com/conference-spa-hotel-tallinn/) heeft 465 kamers, inclusief 157 klassieke kamers, 280 standaard kamers, 12 standaard triple-rooms, 13 junior suites, 2 suites met sauna en een grand suite met sauna en jacuzzi.

Daarnaast zijn er 14 conference rooms, waarvan de grootste kamer ruimte biedt aan maximaal 380 personen.

Kadriorg Palace & Kumu Art Museum.

Het Kadriorg paleis (http://www.tallinn-life.com/culture/culture_details/3-Kadriorg_Palace) is bekend om de baroque bouwstijl en het park. Het werd in 1718 bestemd als zomer paleis voor de familie van de Russische tsaar Peter de 1e. In de straten van Kadriorg zie je nog veel van de rijke historie.

Kadriorg Palace © ECB

In februari 2006 werd het Estonian Art Museum Kumu (http://www.tallinn-life.com/culture/culture_details/45-KUMU_Art_Museum) gebouwd. Het Song Festival Ground is ook in de nabijheid gelegen. Hier wordt het massaal bezochte nationale songfestival (elke vijf jaar) gehouden met 25.000 zangers en rond de 100.000 toeschouwers.

Song Festival Ground © ECB

Restaurant Ö (www.restoran-o.ee) heeft een moderne keuken. Zeker een aanrader.

Estonia Concert Hall (http://www.ecb.ee/venues/estonia-concert-hall). 500 m2 vloeroppervlakte geschikt voor maximal 889 mensen. Met stoelen in concert-opstelling een stuk minder.

Solaris building

Solaris Tallinn (http://solaris-tallinn.com/) is een toplocatie voor grote congressen. Een modern gebouw met heel veel digitale mogelijkheden.

Sokos Hotel Viru (http://www.sokoshotels.fi/en/hotels/tallinn/) heeft 516 kamer, waarvan 295 standaard kamers en 178 superior rooms, 3 suites en 40 familiekamers. Opvallend zijn de vensterbanken waar je heerlijk in kunt zitten.

Sokos standaard kamer met vensterbank

De KGB-kamerEn niet te vergeten, de KGB-kamer en meer uit die tijd.

Hotel Sokos suite

Voor meetings hebben ze 11 ruimtes beschikbaar voor 10 tot 500 mensen.

Nordic Hotel Forum (http://www.nordichotels.eu/) heeft 267 kamers en 6 ruimtes voor meetings van 12 tot 250 mensen.

Radisson Blu Hotel Olümpia (http://www.radissonblu.com/olumpiahotel-tallinn) heeft 390 kamers, 14 meeting ruimtes met een capaciteit tot 400 mensen.

Tartu

Vanuit Tallinn kun je kiezen om per bus naar de op 186 km zuidelijk gelegen universiteitsstad Tartu te rijden. Rijden over de soms smalle hoofdwegen met veel gaten en spoorvorming en is daardoor niet altijd comfortabel. Maar er wordt hard aan de wegen gewerkt en sommige delen zijn inmiddels op een hoog niveau gebracht. Maar houd rekening met een redelijke reistijd.

Tartu (www.visittartu.com) is tevens de hoofdstad van het zuidelijk deel van Estland. Ook deze stad biedt de bezoeker een rijke (culturele) historie. Het is de op twee na grootste stad in het land en de oudste in de Baltische staten. Als de verbindingen per vliegtuig, bus en trein beter worden, kan de stad een toeristische terkpleister worden. Maar ook hier is veel herstelwerk nodig. Met name de vele houten huizen zijn soms hard aan een onderhoudsbeurt toe.

Vijfsterren hotel Antonius (http://hotelantonius.ee/?lang=en) biedt de reiziger een waanzinnige schoonheid en ruimte. In de kamers staan ongekend fraai gerestaureerde antieke meubels en een enorm bed. De badkamer (of moeten we badzaal zeggen) is voorzien van ongeveer alles wat je zou wensen in een badkamer. Een enorm ligbad, een rainshower en een zeer ruim bemeten wastafel. De televisie in de kamer is eveneens gigantisch groot.

Het diner is geheel is de stijl van het hotel. Tot in de puntjes verzorgd. Bij het ontbijt blijkt het totaal niet in balans te zijn met het niveau van de kamers en het diner. Met name de snelheid waarmee een simple omelet werd geserveerd doet opmerkingen ontlokken of het scharreleieren waren die nog geraapt moesten worden in het bos.

Antonius Guild (http://www.antonius.ee/?lang=en#esileht) is een evenementen locatie in het oude centrum van de stad. Een dynamische plek voor o.a. artiesten, welke leerplekken zoeken voor leer- en textielbewerking. Deze locatie is te huur voor evenmenten.

Dorpat Conference Centre and Hotel (http://www.dorpat.ee/hotel) met 190 standaard kamers, 5 kamers voor mensen met een lichamelijke beperking, en een hele etage voor mensen met een allergie. Het conferentiedeel van het hotel kent 10 ruimtes met een capaciteit tot maximaal 1100 mensen. En een ruime beursvloer van 640 m2.

AHHAA Science Centre (http://www.ahhaa.ee/en/) is een gebouw waar je kennis kunt maken met de wereld van de wetenschap, ontdekkingen, avontuur en gewoon entertainment. Een verrassende entrée met een hele grote eettafel en enorme stoelen.

Atlantis Conference Centre (http://www.atlantis.ee/index.php?lang=eng) ligt aan de rivier en kijkt uit over Tartu. Het is een enorm gebouw met een muziek-, restaurant- en conferentie gedeelte.

Vanemuine Concert Hall and Theatre (http://www.vanemuine.ee) biedt plaats aan 700 gasten. Dit theater biedt onderdak aan toneel, opera’s, balletuitvoeringen en musicals. Voor rolstoelgebruikers is de lift slecht te vinden.

Ateena Centre (http://www.athena.ee/index.php) bestaat uit een intieme zaal en een zaaltje onder het dak. Er zijn geen liften aanwezig.

University of Tartu History Museum (http://www.ajaloomuuseum.ut.ee/index.aw/set_lang_id=2) De voormalige bibliotheek, welke in een deel van de voormalige kathedraal was gehuisvest, biedt nu plaats aan het historisch museum van de universiteit. Maar er is ook een hele fraaie ruimte voor meetings of een intiem pianoconcert. Schitterend uitzicht op het omringende park en een fraaie acoustiek.

 

University main hall (http://www.visittartu.com/11020) staat tegenover hotel Antonius, waar je kunt worden ontvangen en rondgeleid door de Parrot, een historisch figuur. Kijk op de site voor alle mogelijkheden.

Hotel London (http://www.londonhotel.ee/en/hotel) met 60 kamers, waarvan er 49 standaard zijn, 8 double de luxe en drie suites. De lobby is zeer verzorgd en de toegevoegde waarde is dat ook dit hotel aan de rand van het historische centrum ligt.

Café-restaurant Moka (http://www.moka.ee/). Van Moka is geen engeltalige site te vinden. Verrassende smaken en een bijzondere kaart.

Conclusie:

Estland is een land met veel potentie. Hotels die goed kunnen concureren met de hotels in Europa. Ze hebben de euro als betaalmiddel, waardoor we de prijzen eenvoudig kunnen vergelijken en die vergelijking valt in hun voordeel uit. De infrastuctuur is redelijk goed op orde. De mogelijkheden voor middelgrote conferenties zijn volop aanwezig, voor de grotere is de spoeling wat dunner. Er is overal gratis WiFi en niet moeilijk doen over passwords. Gewoon overal internet. Perfect!

Voor binnelandse vluchten wordt gebruik gemaakt van SAAB vliegtuigen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s