Cyprus 2010

Voor elk wat wils

Op een mooie dag in mei vertrekken wij naar het zonnige Cyprus. In Nederland is het nu heel slecht weer. Op het eiland is het ruim 30° C en we zijn nu al een beetje verbrand. Ons hotel staat vlak aan het strand waardoor je de golven de hele dag door hoort ruisen.

Het RIU hotel hebben wij bewust gekozen, omdat de standaards van deze hotelketen hoog zijn. Na een paar dagen in dit hotel doorgebracht te hebben moeten wij concluderen dat de vier sterren bij dit hotel nog net niet gehaald worden. De vriendelijkheid van enkele personeelsleden laat veel te wensen over, maar de meeste mensen hebben zichtbaar plezier in hun werk. Het avondbuffet biedt niet die keuze die we gewend zijn. Mogelijk zijn we wat verwend geraakt door de ervaringen bij enkele andere RIU hotels, maar dat bleek al snel niet het geval te zijn. Een vaste bezoekster van deze keten was eveneens teleurgesteld in de service van dit hotel. En dat hoorden we later van meer gasten. Maar dit kan snel veranderen, gelet op de gesprekken die er inmiddels met de manager zijn geweest.

Vlakbij het hotel komen we een ondernemer tegen die heel goed weet hoe je met gasten om hoort te gaan. Een Nederlandse vrouw met haar Cypriotische man verhuren daar brommers, motoren, buggy’s en quads. Al vanaf € 45,- per dag kun je daar een quad meenemen. Dat is dan wel in de lichtste uitvoering. Wil je een 400 pk sterke motor, dan kost dat € 70,-. Maar dan mag je ook het hele eiland over. Bij pech halen ze je dan op.

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan ook nog een auto huren, maar die verhuurder kwam bij het informeren niet echt vriendelijk over. Verder zoeken heeft niet veel zin, want de prijzen zijn bijna overal hetzelfde. Maar het loont wel de moeite om op de acties te letten. Dat kan flink wat schelen.

Cyprus Airways

Cyprus heeft zijn eigen vliegtuigmaatschappij. Deze werkt onder andere samen met de KLM. Dit zie je ook aan boord en merk je aan de manier waarop het personeel met de passagiers omgaat. We hebben gevraagd om een plaats met extra beenruimte en dat krijgen we ook. Dit verliep zo verbazingwekkend eenvoudig dat je je afvraagt waarom dat niet bij alle maatschappijen kan. Bij het inchecken krijgen we willekeurige plaatsen, maar bij de gate liggen de instapkaarten met de juiste stoelnummers klaar. Twee plaatsen hebben veel beenruimte, maar de andere twee hebben heel veel beenruimte. Zoveel dat je je benen volledig kan strekken. Cyprus Airways kent geen charters, waardoor je aan boord een volledige maaltijd krijgt. Er wordt gevlogen met moderne, goed onderhouden, vliegtuigen van Airbus. Op beide zondagen vlogen we met het type 330. Op de andere dagen wordt voornamelijk met A320 en A319 gevlogen.

Na een snelle paspoortcontrole is het zoals gebruikelijk wachten op de bagage, waarna we in de gereedstaande taxi naar Pafos kunnen instappen. Omdat we op zondag vliegen, komen we aan op het vliegveld van Larnaca, reden waarom we nog ruim een uur moeten rijden voordat we bij ons hotel aankomen. Omdat we laat aankomen is er geen normaal diner, maar staat er een koud buffet klaar. En na de maaltijd meteen naar de bar. Onder andere een ouzo drinken en dan naar bed.

De bedden zijn stevig en breed, maar niet zo lang. Maar omdat er geen opstaande rand aanwezig is, kun je hier een stoel achter plaatsen, waardoor het bed ook langer te maken is.

De badkamer krijgt een voldoende, maar dan ook net! Er is een ruim ligbad, maar er ontbreekt een stop. Dus kun je alleen maar douchen, waarbij de in hoogte instelbare douchekop wel hoog genoeg komt. De wastafel is behoorlijk laag, maar de spiegel is plafond-hoog waardoor iedereen de spiegel kan gebruiken.

In de kamer is een kluis aanwezig, die je kunt huren. Waardevolle spullen kun je dan met een gerust hart in de kluis achtergelaten. De bergruimte voor je kleding is ruim voldoende. Er is een tafel voor de koffer aanwezig.

Tussen het hotel en de zee staan een grote hoeveelheid ligstoelen en zitjes voor een deel rondom het fraai vormgegeven zwembad gegroepeerd. Bij elk groepje ligstoelen staat een parasol. En wil je niet in de zon zitten of liggen dan zijn er voldoende schaduwrijke plekken aanwezig. De bijna altijd aanwezige wind zorgt voor verkoeling, waardoor je extra moet opletten om niet te verbranden.

Van al het personeel blijken de mensen van het animatie team het vriendelijkst. Maar hun enthousiasme loopt ook wel eens uit de hand. Zo kunnen ze behoorlijk wat herrie maken, zeker als het om muziek gaat. Om deelnemers te trekken aan hun activiteiten schallen er nogal eens muziek en hun reclameboodschappen over de ligweide en dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Ook wil het wel voorkomen dat ze muziek aan laten staan en tegelijkertijd op een andere plek andere muziek aanzetten. Wil je dit tumult voorkomen, dan is het ernaast liggende hotel een stuk rustiger.

Het eiland lijkt overwegend bezet door Britten. Dat komt niet alleen door het links rijden, maar zeker ook door de grote Britse luchtmachtbasis. Rondom die basis zijn complete Brite dorpen gebouwd . Hierdoor voel je je iets minder ver van huis dan je in werkelijkheid bent.

Algemene informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

De rijke historie van Cyprus beslaat zo’n in 10.000 jaar. Na de Hellenen komen de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen, de Ottomanen en uiteindelijk de Britten. In dit reisverslag beperken we ons tot het zuiden van het eiland. Daar zijn grote steden als Limassol, Larnaca, Nicosia en Pafos, die elk een eigen specialiteit hebben. Het Troodos gebergte kent vooral traditionele bergdorpen, in het ruige en dorre platteland vind je veel dieren en buitensport mogelijkheden.

In het westen van Cyprus ligt de voormalige hoofdstad Pafos. Het archeologisch park Kato Pafos omvat vier villa’s die ooit aan rijke inwoners van de stad behoorden. Dat is vooral te zien aan de rijke mozaïeken met beelden van mythologische figuren.

Het Akamasschiereiland is een uitdaging voor natuurliefhebbers, maar ook liefhebbers van offroad rijden. Wij kozen voor de laatste optie en huurden vlakbij het hotel twee stevige quads en hebben daarmee de hele dag over het schiereiland gereden. Prachtige baaien met kristalhelder water wisselen af met drooggevallen rivierbeddingen en behoorlijk steile wegen, welke zonder vierwielaandrijving niet bereden kunnen worden. De overal aanwezige hagedissen zijn een van de weinig zichtbare dieren, alhoewel er 200 verschillende soorten zouden moeten zijn.

Het Troodosgebergte staat bekend om zijn bijzondere kerken, waarvan er vele op de Unesco werelderfgoedlijst zijn geplaatst. In die kerken vind je kleurrijke Byzantijnse fresco’s.

Nicosia

Het Grieks Cypriotisch deel van Nicosia bezochten wij toen het er ruim boven de 30°C was. En dat in de derde week van mei! Gelukkig waren niet alle musea gesloten en konden we genieten van enkele koele ruimtes. Aanraders zijn het aartsbisschop Makarios cultureel centrum, de Omar moskee, het museum van de vrijheidsstrijd, het vrijheidsmonument in het aartsbisschoppelijk paleis.

Pal achter het aartsbisschop Makarios cultureel centrum staat een vrij nieuw gebouw waarin een goed overzicht is te vinden van de vrijheidsstrijd van de Cyprioten tegen de Britten. In 1974 is het eiland verdeeld in een door de Turken bezet deel in het Noorden en Grieks-Cypriotisch deel in het zuiden. In het Noorden zie je overwegend moskeeën, de Grieks-Cypriotische samenleving in het zuiden kent veel kerken.

De republiek Cyprus leeft grotendeels van het toerisme. Delen van de steden zijn getransformeerd tot ware toeristenoorden. Voor de echte historie moet je vaak een paar straten meer van de kust af zijn, maar waar is dit niet? De enige uitzondering op de regel is Petra tou Romiou, of de rots van Aphrodite. Op deze plek, even ten oosten van Pafos, zou Aphrodite aan land gekomen zijn.

Cyprus is altijd belangrijk geweest voor de handel, mede door de vondst van koper. Maar ook strategisch gezien van groot belang. Vandaar al die bezettingen. Maar al die bezettingen levert wel en schat aan historische plekken en gebouwen op. Als je wilt kun je daar enkele weken aan besteden. Wij hebben ons beperkt tot enkele bezienswaardigheden en oudheidkundige plekken.

Het blijft een gek eiland, want in 1878 droeg Turkije de bezetting en bestuurlijke rechten over aan de Britten, al zou het eiland Turks bezit blijven. De Britten voerden het Engelse recht in, bouwden wegen en waterwerken. Toen Turkije tijdens de eerste wereldoorlog de kant koos van Duitsland, eigende de Britten zich het eiland toe.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de spanning op het eiland toe, toen de Grieks Cyprioten zich voor 1960 wilden aansluiten bij Griekenland, waar de Turkse minderheid fel tegen protesteerde. Nadat de Griekse en Turkse legers in 1963 ook nog eens slaags raakten greep de VN in 1964 in. Tot op de dag van vandaag loopt er een brede grens door het eiland. Helaas veel overeenkomsten met de voormalige Oost- en Westduitse scheiding.

Pafos

Het hoge deel van Pafos is het beste lopend te bezoeken. In dat deel vind je behalve de grote moskee, de Agora, de restanten van Turkse baden, vele kerken, het volkenkundig museum ook de koningsgraven. Er zijn acht grafcomplexen te bezichtigen. De Agora is een markthal uit het begin van de 20e eeuw. De groente- en fruitverkopers vind je evenwel buiten deze hal. In de hal vind je alleen nog snoep en souvenirs.

Maar je kunt ook kiezen voor een restaurant aan de haven of lekker uitgaan in de barstreet van Pafos of gewoon lekker winkelen. Er is voor elk wat wils.

Het 12e eeuwse klooster Agios Neofytos werd gesticht door de monnik Neofytos. Deze kluizenaar leefde hier tientallen jaren en beschreef een groot deel van de historie van Cyprus, naast de manuscripten en een handboek voor het kloosterleven. Volgens de overlevering groef de monnik in de steile kalksteenrots drie cellen. Dit is het oudste gedeelte van het klooster. Bij de hoofdgebouwen, waarin nog steeds monniken wonen, behoren een binnenplein, een kleine tuin met prachtige zeer oude olijfbomen en een kloosterkerk. Het klooster ligt even ten noorden van Pafos.

We vertrekken weer op zondag, maar nu lekker vroeg. Om zes uur ’s ochtends is het al lekker warm en gaan we op weg naar huis. Nog een laatste blik op Cyprus vanuit de lucht en dan is het weer tijd voor het ritme van alledag.

Meer weten? www.visitcyprus.com

De foto’s van Coral Beach en Lefkosia Troodos zijn beschikbaar gesteld door het Cypriotisch verkeersbureau.

Het hotelbuffet is bijzonder uitgebreid, internationaal, maar kent weinig lokale invloeden.

Sinds kort is dit een ‘all inclusive’ hotel. Met het bij velen bekende polsbandje kun je tussen zeven uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s nachts vrijwel overal eten en drinken. De nachtclub en disco zijn later open.

Om dit alles in goede banen te leiden zijn er veel geboden en verboden. Deze worden je bij aankomst overhandigt en het staat nog eens op diverse borden op het resort. Maar het zijn eigenlijk gewone omgangsregels. Helaas hielden enkele (vooral Engelse) gasten zich hier niet aan, maar het waren gelukkig uitzonderingen.

De ruime kamers worden zeer goed schoongemaakt.

De muziek bij de zonneweide bij het hotel staat soms hard aan en als dat gelijk aan staat met de muziek van de aquagym, word je daar niet vrolijk van.

Het hotel heeft een zeer actieve animatie ploeg, welke onvermoeibaar de hotelgasten aanzet tot bewegen. In de avonduren verzorgen zij activiteiten voor de kinderen, bingo en vele shows.

De quads zijn een aanrader, maar bezuinig niet op de zwaarte van de motor, want dan kun je niet overal komen. Net buiten het hotel is een uitstekende verhuurder (Chris Rentals) van deze machines. Maar zij verhuren ook scooters, buggys en motoren. Inclusief helmen!

Aanraders vanaf Pafos

  • Een auto huren (links rijden, maar goed te doen!) en richting Troodos gebergte rijden, prachtige wandelroutes en gezellige dorpjes zoals Omodos, Vasa, Kakopetria. In het zuidelijk deel van het Troodosgebergte vind je veel wijnboeren die zeker een bezoek waard zijn. Er worden ook jeepsafari’s naar dit gebied georganiseerd;
  • stadskoninkrijk Kourion (vlakbij Lemesos/Limassol);
  • Pafos Mozaieken en Koningsgraven in Pafos zelf. Ook heeft Pafos een lokale markt in het hoger gelegen deel en de gezellige haven in het lager gelegen deel;
  • het Akamas schiereiland voor wandelingen of een jeepsafari. Maar je kunt ook per quad over het schiereiland heen;
  • de plaatsjes Polis en Latchi op 45 min rijden, Latchi heeft leuke taverna’s waar je een heerlijke vismeze kunt eten;
  • Ayios Neophytos klooster op half uur rijden van Pafos;
  • boottochten vanuit Latchi of Pafos;
  • Coral Beach ligt op 20 min rijden ten noorden van Pafos en heeft een mooi zandstrand.

Tekst en foto’s: Rob Bruintjes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s